logo

Could not compile stylesheet for simplistic. Using last compiled stylesheet.

No network service

posted in IGEP BERLIN
Tuesday, September 17 2013, 05:12 PM
0
Hi all!

I'm trying to send SMS via the Telit GE865 modem mounted on the Berlin board.

With an external antenna I have a decent signal as AT+CSQ
reports 17,0 or greater. However I have trouble registering to the network and I'm unable to send SMS.
The SIM card seems to work fine and with a phone placed near the board I can send SMS messages with no problems.

The symptoms are the following:

# Try to register with the default operator
AT+COPS=0
OK

# Tell me the actual operator preference
AT+COPS?
+COPS: 0,0,"I TIM"
OK

# Looks fine. Are you registered?
AT+CREG?
+CREG: 0,3 <-- forbidden (?)

# Most of the time I get "forbidden" here.
# If I try hard enough and I'm lucky then one of the following
# attempts succeeds.

# Try a new registration now
AT+COPS=0
OK

# Wait a while and then check
AT+CREG?
+CREG: 0,1

# OK: registered. Try to send a sms.
AT+CMGF=1
OK

AT+CMGS="+39338xxxxxxxx"
> Hello World
CMS ERROR: 331 <- no network service.

Sometimes the error message is "Temporary failure" or "Network out of order". I also systematically get "No network service" in response to AT+COPS=? which should scan the operators available in the air.

After each attempt the red led on the berlin board starts blinking fast and a new network registration is required.

Do you have any hint about what I might be missing in order to reliably send a SMS message through the modem?

Thank you!

Accepted Answer

Saturday, September 21 2013, 02:27 AM - #permalink
0
Hi! I've tried a SIM that belongs to an operator which has a cell very close to my testing site. The signal is very strong (31). It turns out that the modem registers on the network almost immediately and with the same command sequence I can send SMS properly. So my guess, for now, is that it's a signal related problem: a reception of 17-21 seems to be too low... or maybe it's the transmitting side that can't reach a cell that is farther away? In the next days I'll try again the working SIM in a place where the signal is weaker to figure out if it's really signal power related.
The reply is currently minimized Show
Responses (2)
  • Accepted Answer

    Friday, September 20 2013, 04:53 PM - #permalink
    0
    Dear Stefanek, Could you paste all command log that you send to modem? Is your SIM a data connection or a data+voice connection line? Could you test with other telco operator SIM ? Cheers, Agusti
    The reply is currently minimized Show
  • Accepted Answer

    Tuesday, September 24 2013, 06:38 PM - #permalink
    0
    Good news !
    The reply is currently minimized Show
Your Reply

SUPPORT


This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
IGEP Community Wiki
IGEP Community Forum
IGEP Community Online Chat